Parama dėkojame




Sprogimas

Mokyklos jau 13-ąjį kartą kviečiamos rengti „Europos egzaminą“

europosPavasarine tradicija jau spėjęs tapti Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje organizuojamas „Europos egzaminas“ vėl kviečia išbandyti jėgas atsakinėjant į klausimus apie Europos Sąjungą (ES) ir aktualijas. Šiais metais išskirtinis dėmesys bus skiriamas ES vertybėms, Europos solidarumui su Ukraina, žaliai ir skaitmeninei Europai bei Europos jaunimo metams.

„Europos egzaminas“ vyks gegužės 9-ąją – Europos dieną portale https://europosegzaminas.lrt.lt/ nuo 08:00 iki 20:00 val.  Egzamino metu dalyviai turės atsakyti į 10 klausimų. Šių metų naujiena – egzamine kviečiami dalyvauti ne tik gimnazinių klasių mokiniai, bet ir 5–8 klasių moksleiviai, kuriems bus paruoštos atskiros užduotys.

EK atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega apie „Europos egzaminą“ sako:  „Žinios yra ne tik vertinga investicija, bet ir patikimas informacijos vertinimo pagrindas. Žinodami faktus ir mokėdami juos atskirti nuo nuomonių esame atsparūs, taip pat ir dezinformacijai, o tai ypač aktualu Kremliaus karo Ukrainoje kontekste. Mokytojų dėka auginame kartą, kurią bus sudėtinga suklaidinti. „Europos egzaminas“ – tai ne tik proga paminėti Europos dieną, bet ir galimybė mokytojams dar kartą paSIkalbėti su mokiniais apie tai, ką nuo pat ES steigimosi puoselėjo jos kūrėjai: taiką, demokratiją, laisvę ir įvairovę vienijančią Europą. Šiais metais dalyvavimas „Europos egzamine“ kaip niekada prasmingas ir reikalingas.“

Mokytojai – „Europos egzamino“ ambasadoriai

Mokytojai kviečiami tapti „Europos egzamino“ ambasadoriais savo mokyklose, klasėse ar popamokinės veiklos grupėse. Ambasadoriai prisidės egzaminą viešinant mokyklose ir padės jam ruoštis. „Europos egzamino“ organizatoriai ambasadoriams pirmiesiems suteiks naujausią informaciją apie konkursą, konsultuos kilus klausimams dėl mokinių dalyvavimo egzamine.

„Europos egzamino“ ambasadorių registracija vyksta čia. Mokytojus taip pat kviečiame mokytojus prisijungti ir prie „Europos egzamino“ mokytojų ambasadorių „Facebook“ grupės. Čia dalinsimės aktualia informacija, kuri padės pasiruošti egzaminui, pravers pamokose, o svarbiausia – apjungs aktyvių, pilietiškų ir Europos vertybes puoselėjančių mokytojų bendruomenę. 

Įdomus rengimasis egzaminui

Parengtas „Europos egzamino“ temų ir informacijos šaltinių sąrašas. Kai kurios numatytos temos ir šaltiniai – tradiciniai: apie istoriją, kultūrą, ES institucijų veikimą, geografiją ir kt. Kitos temos – šių metų Europos aktualijos: ES solidarumas su Ukraina, ES vertybės, Europos jaunimo metai, žalia ir skaitmeninė Europa. „Europos egzamino“ informacijos šaltinių sąraše rasite ir viktorinų, ir informatyvių žaidimų, ir nuorodų į elektroninius leidinius bei vaizdo siužetus. „Europos egzamino“ informacijos šaltinių sąrašą rasite čia

Kodėl verta dalyvauti „Europos egzamine“?

Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos geografijos mokytoja ekspertė Laima Uosytė sako, kad apie ES su mokiniais pradeda kalbėtis nuo jaunesniųjų klasių. 

„Kaip pasitikrinsi žinias, kurias gavai pamokų metu? Tik per egzaminą. Taip pat, be žinių tikrinimosi, sužinai, ko dar nežinojai, o medžiagą, gautą visų egzaminų metu, galima panaudoti pamokose, mokykloje rengiamose viktorinose ir konkursuose. Dalyvauti „Europos egzamine“ – garbė mokyklai, egzaminas tradiciškai yra ir Europos dienos minėjimo dalis“, – apie egzaminą kalba mokytoja.

Jaunimo Europos komandos narė Gabija Bernotaitė iš Kauno sako, kad „Europos egzaminas“ yra skirtas ne vien pasitikrinti žinias arba sužinoti ką nors nauja bei paminėti Europos dieną, bet ir galimybė laimėti prizų tiek sau asmeniškai, tiek visai mokyklai. Tai smagus būdas paįvairinti pamokas ir smagiai praleisti laiką.

Europos egzaminas Viltei Pranckūnaitei, VU TSPMI studentei, yra neatsiejama tiek akademinio, tiek socialinio gyvenimo dalis, kadangi įgyta patirtis ir sutikti bendraminčiai ją lydi net ir prabėgus gana nemažai metų nuo pirmojo dalyvavimo egzamine. Viltė teigia, kad didelė egzamino klausimų ir užduočių įvairovė leidžia ne tik įtvirtinti ir pasitikrinti jau turimas žinias, bet ir tarpdiscipliniškai plėsti akiratį bei smalsumą, o tai padeda atverti dar daugiau spalvingų patirčių ateityje. Pasak jos, pasiruošimas egzaminui ir galimybė tobulėti neabejotinai suteikia pasitikėjimo savimi ir didelį pažinimo džiaugsmą.

Kokie prizai laukia egzamino dalyvių?

Visi egzamine dalyvavę asmenys gaus nuorodą į jiems skirtą pramoginį-edukacinį susitikimą „MEMŲrandomą“ su jaunimui gerai žinoma „YouTube“ ir socialinių tinklų žvaigžde Paul de Miko. Masiškiausiai egzamine sudalyvavusios mokyklos bus apdovanotos stalo žaidimais „Eureka“.

Išsami informacija apie egzaminą skelbiama https://europosegzaminas.lrt.lt/.

„Europos egzaminą“ organizuoja EK atstovybė Lietuvoje kartu su Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija. Projektą globoja LR Prezidentas Gitanas Nausėda. Projekto draugai – Užsienio reikalų ministerija, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Jaunimo Europos komanda ir EUROPE DIRECT.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode