Sprogimas

Lankydamiesi pelkėse, paieškokite dirvinio purvuolio

pelkeseSiekiant išsaugoti ir padidinti dvilapio purvuolio populiaciją, Aukštadvario regioniniame parke buvo sutvarkyta 14 ha pelkių buveinių. Darbai buvo atliekami „Natura 2000“ buveinių apsaugai svarbiose Solio ežero ir jo apyežerių bei Verknės vidurupio teritorijose. 

Dvilapis purvuolis (Liparis loeselii)-gegužraibinių (orchidėjinių) šeimos Lietuvoje ir Europos Bendrijoje saugoma, pažeidžiama rūšis. Augalai sunkiai pastebimi,  8-20 cm aukščio, daugiamečiai. Žiedai smulkūs, žalsvai gelsvi, žydi vasaros pradžioje. Auga žemapelkėse, atvirose, augalijos neužgožtose vietose. Įdomu, kad lengviau pastebėti jau nužydėjusias šviesias išsipūtusias sėklų dėžutes nei pačius smulkučius žiedelius. Dauginasi sėklomis, vienoje sėklų dėžutėje gali būti nuo kelių iki keliolikos tūkstančių sėklų! 

Nukritusi sėkla neturi ramybės periodo ir sudygsta jau antraisiais metais, o daigas paviršiuje pasirodo ketvirtaisiais metais. Daugumai kitų mūsų krašto orchidėjų sudygti reikia gerokai daugiau laiko. Tačiau pats dvilapis purvuolis trumpaamžis – gyvuoja tik keletą metų ir nunyksta, matyt todėl taip skuba palikti kuo daugiau palikuonių. 

Šie reti žemaūgiai augalai gali augti tik atvirose, gerai apšviestose pelkių buveinėse-šarmingose žemapelkėse, tarpinio tipo ir šaltiniuotų pelkių buveinėse. Deja, pelkių buveinėse vyksta sukcesija, plinta krūmai ir medžiai, nendrynai, mažėja atvirų pelkių plotų, prastėja buveinių būklė. Todėl kyla grėsmė dvilapio purvuolio ir kitų atvirose pelkėse augančių augalų ir gyvenančių gyvūnų išlikimui. 

Aukštadvario regioninio parko specialistai rūpinasi, kad periodiškai būti atliekami pelkių buveinių tvarkymo ir priežiūros darbai: pašalinami plintantys menkaverčiai medžiai ir krūmai, šienaujamos nendrės, bei išvežama  nereikalinga biomasė. Taip tikimės išsaugoti šiam savitam ir nykstančiam augalui palankias sąlygas, užtikrinti populiacijos gyvybingumą. 

Lankydamiesi pelkėse pažvelkite atidžiau, gal ir jums pavyks pastebėti dvilapį purvuolį, o apie radinį praneškite parkų specialistams, nes tokie duomenys labai vertingi.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode