Sprogimas

Kelias po Lietuvos miestus ir miestelius: pamatyk, išgirsk, paragauk!

Ar žinote, kad Kaunas yra dizaino miestas? Kad Plungėje galima rasti Šaltojo karo muziejų? O Telšiuose, Masčio ežero pakrantėje, pasivaikščioti po skulptūrų parką? Arba Rokiškyje prasieiti gatve, kurios namų langinės šviečia meniškais raštais? Anykščiuose gi – rasti Angelų muziejų? Arba Kernavėje – „Bardo“ galeriją, kurioje karaliauja dvasios iš anapus? Ir Alytuje pasisvečiuoti indėnų palapinėse? Dar Klaipėdoje išgirsti ir pamatyti šokantį pasakojimą apie miesto bažnyčias? 
Lietuvos miestai ir miesteliai slepia begalę turtų, istorijų, žinių ir įdomybių. Atrasti visa tai – reiškia dar geriau pažinti Lietuvą, jos istoriją ir kultūrą. „Dažniausiai kalbame apie didžiuosius šalies miestus – Vilnių, Kauną, Klaipėdą, tačiau mažesnieji taip pat be galo įdomūs“, - sako Turizmo departamento prie Lietuvos ūkio ministerijos vadovė Jurgita Kazlauskienė. Su daugybe jų, net su 47 Lietuvos miestais ir miesteliais, bus galima susipažinti tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“.
J.Kazlauskienė teigia, kad teminiai maršrutai, įvairios edukacinės programos, kulinarinės kelionės po Lietuvą tampa itin populiarios. Keletą tokių galima rasti ir Turizmo departamento sudarytame Lietuvos gastronominiame žemėlapyje.
Netoli Druskininkų esančiame Jaskonių kaime smalsiems keliautojams siūloma ne tik pažiūrėti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas – šakotis, bet ir paragauti ką tik iš krosnies ištraukto skanumyno bei apsilankyti vieninteliame Rytų Europoje šakočių muziejuje.
Važiuojant į Druskininkus pravartu būtų užsukti į Venciūnų kaimą Alytaus rajone, į ekologinį šaltalankių ūkį „Gintarinė uoga“. Jo šeimininkai tikina, kad gintaras ir šaltalankių uogos panašios ne tik spalvų gama, bet turi ir daug panašių gydomųjų savybių. Edukacinėje programoje galima sužinoti, kaip šaltalankių uogos saugo jaunystę, kaip jomis stiprinama imuninė sistema. Ūkyje ekologinės produkcijos galima ne tik paragauti, bet ir įsigyti.  
Vyndarystės tradicijos Anykščiuose siekia 1926-uosius metus. Kelionėje Anykščių siauruku smagu klausytis „Siauruko pakelės legendos – Balio Kazarijos vyndarystės istorijos“ bei gražiausiose Anykščių gamtos ir istorinio paveldo kampeliuose sudalyvauti originaliose vyno degustacijose. Tuo tarpu lietuviško alaus tradicijų sostinė Pakruojis smalsuoliams siūlo patirti tikrą Lietuvos dvariškių gyvenimą. Dvare rengiamos vaidybinės ekskursijos, nukeliančios į 1896-uosius metus, o alaus darykloje laukia susitikimas su šeimininku Žaldoku, kuris mielai dėsto autentiško alaus – pirmoko, antroko ir trečioko skirtumus, bei vaišina savo gamybos namine dešra.
Žvejybos tradicijomis garsėjančiame Pamario krašte laukia išskirtinis maršrutas nuo Drevernos iki Kintų – per Kuršių marias, kanalus ir lietuviškąją Veneciją. Šios ekskursijos organizatoriai būtinai pasiūlys net kelių rūšių žuvienės, tenykščių žvejų rūkytų delikatesų, kapitono buriniame laive troškinto ungurio. Rudens pradžioje Šilutėje vyksta tradicinis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas.
Rokiškio turizmo ir tradicinių amatų informacijos koordinavimo centro vadovė Lina Valotkienė pasakoja apie tradicinę juodą duoną, kurią kepa netoli Jūžintų gyvenanti Jūratė Puslienė. Iš kartos į kartą perduodama duonos kepimo tradicija moteris mielai dalijasi su keliauninkais, jos duona užkandami tradiciniai Jūžintų apylinkių patiekalai, o svečiams dar patariama aplankyti Gačionių dvarą. 
Lietuvos kultūros sostine šiais metais paskelbti Telšiai savo turistų, tikina Žemaitijos turizmo centro vadovė Kristina Miliuvienė, irgi nelaikys nevalgiusių ir ypatingų žemaitiškų patiekalų neragavusių. Į Telšius užsukusius ji kviečia užsukti į „Senąją Kvortą“ arba į „Pertrauką“. Sako, ten ir cibulienės, ir kastinio, ir šamaklo ir kanapienės gausiantys. Sūrio mėgėjai gi, gali išmėginti „Džiugo“ degustaciją, kurioje populiarus sūris patiekiamas su įvairiausiais džemais ir uogienėmis.
Dzūkai nuo žemaičių taip pat neatsilieka. Punios Panemunės dzūko pirkioje keliautojų laukia su egzotinėmis kulinarinėmis-edukacinėmis programomis: autentišku dzūkiškų bulvinių bandų ir razavų blynų kepimu, advento ir gavėnios pasninkų valgių pristatymais ir ragavimais.
Viską apie medų sužinoti, įvairių jo rūšių paragauti galima Jurbarko rajone, „Medaus slėnyje“.   
„Keliauti-paragauti“ – yra ypatingai sparčiai auganti, populiarėjanti vietinio turizmo niša“, - sako Turizmo departamento vietinio turizmo poskyrio vedėja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė. Ji neabejoja, kad turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“, kuri sausio 22-24 dienomis vyks Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, apie gastronomines keliones po Lietuvos miestus bus galima daug sužinoti.
Ir ne tik apie Lietuvos kulinarines tradicijas. Pasaulio maistus savo atvirame restorane parodoje „Adventur“  lankytojams siūlys vasarą šiais metais itin didelio populiarumo susilaukę „Open Kitchen“ įkūrėjai.
 Iš viso parodoje dalyvaus daugiau nei 200 turizmo verslo atstovų iš 35 pasaulio šalių ir įvyks daugiau kaip 100  renginių. Paroda „Adventur“ Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks sausio 22-24 dienomis.

 Rasa Keliuotytė
LITEXPO rinkodaros ir viešųjų ryšių grupės vadovė
Lietuvos parodų ir kongresų centras LITEXPO

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode