Sprogimas

Gyvų sėklų šventė

Balandžio 3-4 d., Tautodailininko Vytauto Majoro sodyboje, V. Majoro g. 21, Jurgių k. Dovilų sen. Klaipėdos raj.
Visus geros valios žmones, mylinčius Žemę, Gamtą ir Gimtinę, kviečiame atvykti ir dalintis patirtimi, sėklomis ir augalais ar dalyvauti nuotoliniu būdu. Šventės tikslas – atkurti tradicinį sveiką gyvenimo būdą auginti savo sodus, sėklas ir puoselėti aplinką.
Apie augalus, jų įvairovę, savybes, naudojimą, darnų gyvenimo būdą pranešimus skaitys mokslininkai, sodininkai mėgėjai. Vyks mugė, dirbinių ir sėklų mainai, rateliai-žaidimai, vakaronė.
Renginys – nemokamas. Tiesioginė paskaitų transliacija: https://www.gyvasekla.lt/tiesiogine-transliacija/.


Šventės eigoje
Balandžio 3 d. Šeštadienis
Prof. Algimantas Olšauskas | Ligas sukeliančių priežasčių valdymas ir šalinimas
Algis Davenis | Medžių matoma ir nematoma nauda miestui
Prof. Antanas Svirskis | Kaip (ar) žalinsim Lietuvą?
Arūnas Jonuškis | Sveika mityba
Gražvydas Jegelavičius | Senos obelų veislės, sėklininkystė – atmintinė sėklų saugotojams
Jurgita Grigaitė | Augmenijos paveldas Lietuvoje
Kazys Vaškys | Gamtinė įvairovė ir sodų sveikata
Marius Krikščiunas | Miško sodo kūrimas
Petras Dargis | Šiltnamio sutvarkymas ir hidroponika
Raimond Račinskij | Švarių trąšų gaminimas, dirvožemio degradacija ir regeneracija (augalų suderinamumas)
Rasa Buslavičienė | Visas pasaulis jūsų darže
Valdas Stokna | Ropės mulčio nemėgsta, kolektyvinis sėklų bankas, mainai
Vilkė Tulabaitė | Verslinė gamtinė žemdirbystė

Balandžio 4 d. Sekmadienis
Žygis Šernų ir Baičių miškais aplankant Gedminų piliakalnį, pilkapius, Šernų ąžuolą, akmenį ir šaltinį.

Apie šventę atvykstantiems:
Epidemiologinė situacija ir jos valdymas
Renginys organizuojamas ir įvyks laikantis teisės aktų reikalavimų, atsižvelgiant į tuo metu galiojančius dalyvių skaičiaus ar kt. apribojimus, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas. Esant galiojantiems draudimams rengti tokio pobūdžio renginius, planuojamas judėjimo savanorių susitikimas (platesnė informacija užsiregistravusiems www.gyvasekla.lt).
Kur ir kaip atvykti?
Tautodailininko Vytauto Majoro sodyba, V. Majoro g. 21, Jurgių k. Dovilų sen. Klaipėdos raj.
Koordinatės: 332715, 6171519 (LKS); 55.649586, 21.341955 (WGS)
Iš Klaipėdos ir Dovilų visuomeniniu transportu galima atvykti 11B maršrutiniu autobusu. Išlipti Stučių st. Eiti 1.8 km Majorų sodybos link.
Atvykstantiems savo automobiliu autostrada iš rytų: autostradoje išsukti pirmame išvažiavime link Gargždų. Važiuoti ~2 km. Pasukti Maciuičių link į kairę. Važiuoti ~5.5 km. Pasukti dešinėn Šniaukštų link ir važiuoti pagrindiniu keliu ~6 km. Privažiavus kaimo turizmo sodybos ženklą sukti į dešinę. Pavažiavus 1.8 km Majorų sodyba bus prie kelio dešinėje pusėje.


Ką pasiimti į šventę?
Įvairių sėklų, augalinės kilmės vaišių sau ir draugui (bus suneštinis stalas), puoduką ir lėkštutę, užrašų knygutę ir rašiklį, šiltus drabužius (dalis šventės vyks lauke).


Kada vyks apsikeitimai sėklomis?
Į sėklų mainus kviečiame užsiregistruoti išsiunčiant laišką apie turimas ir norimas gauti sėklas el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..">Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Nuo 2019 m. sausio 8 d., pakeitus LR žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymą Nr. 224 „Dėl Privalomųjų rinkai tiekiamos daržovių sėklos kokybės reikalavimų aprašo“, yra įteisinti supaprastinti reikalavimai daržovių sėklos perdavimui ir mainams.
Kuo galiu padėti rengiant šventę?
Atvykite ir dalyvaukite, atsiskleiskite, tapkite gražiai pastebėti. Pasidalinkite žinia apie šventę su artimaisiais, draugais, bendraminčiais, sodininkais, daržininkais, gėlininkais, smulkiais ūkininkais, gamtininkais, sveikuoliais, darnaus gyvenimo būdo ir aplinkos puoselėtojais, paveldo saugotojais, augalų mylėtojais ir visais, kurie augina senąsias lietuviškas, rajonuotas, paveldo, liaudies selekcijos augalų veisles, kad jų sėklomis būtų pasidalinta ir šie augalai būtų išsaugoti. Mielai priimsime jūsų pagalbą pasiruošiant šventei, papuošiant erdvę, kuriant veiklą vaikams, rengiant vakarinę dalį, žaidimus bei susitvarkant prieš ir po šventės.


Kontaktai:
Tinklalapis: www.gyvasekla.lt, el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Šventės eiga – Romanas Gudlekis, tel. 8 622 75331
Viešieji ryšiai ir sklaida – Ramūnas Norvaiša, tel. 8 687 39685
Teisiniai klausimai – Andrius Macenis, tel. 8 618 88259
Registracija į mugę ir nakvynei – Valdas Dumašius, tel. 8 670 41673
Nuotolinė transliacija – Smiltėja ir Mintautas, tel. 8 676 96477
Kiti klausimai – Algirdas Švanys, tel. 8 648 43679


Šventės rengėjai:
Lina Ardickienė, Ramunė Čiaučionienė, Valdas Dumašius, Romanas Gudlekis, Andrius Macenis, Ramūnas Norvaiša, Smiltėja ir Mintautas, Arijus Skarbalius, Natalija Ščiupakova, Algirdas Švanys
Šventės draugai:
Dovilų etninės kultūros centras, Dovilų pagrindinė mokykla, Gamtinės žemdirbystės sambūris, Klaipėdos rajono savivaldybė, Šernų ir Ketvergių kaimų bendruomenė, Tautinė mokykla, Tautodailininko Vytauto Majoro sodyba, Visi dėl visų All for all

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode