Sprogimas

Kaune atidaryta paroda supažindins su didžiausiu pasaulyje mokslo eksperimentu

Kaune atidaryta iki kovo 2 d. veiksianti CERN paroda supažindins su didžiausiu pasaulyje mokslo eksperimentu – visatos veikimą paaiškinančiu Higso bozono atradimu. Parodos atidaryme dalyvavusi švietimo ir mokslo viceministrė dr. Svetlana Kauzonienė pabrėžia jaunimo susidomėjimo mokslu svarbą.

„Kiekviena idėja, kaip ir kiekviena geniali teorija, nėra atsitiktinis „nušvitimas“. Būtina ugdyti mokinių kūrybiškumo, iniciatyvumo ir verslumo kompetencijas STEM – gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos srityse formuojant inovacijų kultūrą nuo darželio ir pradinės mokyklos, – akcentavo švietimo ir mokslo viceministrė parodos atidarymo metu įvykusioje mokslo populiarinimo konferencijoje. – Norėdami pasiekti inovacijų proveržio turime ugdyti naują novatorių kartą. Neuždarykime vaikų į dėžę. Norint išlikti ir būti sėkmingam, kūrybiškumas bus lemiantis veiksnys ir jis tampa vis svarbesnis.“

KTU „Santakos“ slėnyje atidarytoje didžiausios pasaulyje branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos CERN parodoje „Didžiojo hadronų greitintuvo interaktyvus tunelis“ („LHC Interactive Tunnel“) lankytojai galės susipažinti su fizikos paslaptimis žaisdami protonų futbolą ir taip daugiau sužinoti apie vieną svarbiausių Didžiojo hadronų greitintuvo uždavinių – Higso bozono atradimą.

Besidomintieji mokslu su branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos CERN atradimais galės arčiau susipažinti ir Vilniuje. Kovo – liepos mėnesiais Vilniuje „Saulėtekio“ mokslo slėnio teritorijoje  Fizinių ir technologijos mokslų centre veiks didžioji CERN kilnojama paroda „Accelerating Science“, kuri dar plačiau supažindins su šiuolaikinio mokslo laimėjimais, leis iš arti pažvelgti į visatos paslaptis.

Netoli Ženevos veikiančiame Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos CERN centre įsikūrusi didžiausia pasaulyje dalelių fizikos laboratorija, įrengtas Didysis hadronų greitintuvas. Pasitelkdama pasaulyje galingiausius įrenginius, tarptautinė mokslininkų komanda siekia atsakyti į fundamentaliausius ir sudėtingiausius fizikos klausimus: kas yra „tamsioji materija“, kokia medžiaga sudarė visatą Didžiojo sprogimo metu, kodėl egzistuoja gravitacija ir pan.

Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode