Parama dėkojame




Sprogimas

2016-aisiais – dėmesys vietos bendruomenėms. Kaip šiuos metus minės Vilkaviškio rajonas?

2015 m. pavasarį Lietuvos Respublikos Seimas, pabrėždamas vietos bendruomenių reikšmę įgyvendinant Europos Sąjungos ir nacionalinę regioninę politiką bei vertindamas vietos bendruomenių pilietiškumą ir veiklumą, kaip svarbiausią prielaidą vietos ekonominei, socialinei ir kultūrinei plėtrai 2016 metus paskelbė Vietos bendruomenių metais. Vilkaviškio rajone juos taip pat ruošiamasi tinkamai paminėti.

 „Džiaugiamės, kad  įvairiose srityse veiklą vykdančios nevyriausybinės organizacijos aktyviai dalyvauja Savivaldybės įgyvendinamose nevyriausybinių organizacijų rėmimo programose. Kaimo bendruomenės aktyviai dalyvavo įgyvendinant 2007–2013 metų Vilkaviškio krašto vietos veiklos grupės strategiją bei Vilkaviškio rajono kaimo bendruomenių sąjungos veikloje. Tik kaimo bendruomenių aktyvumo dėka pagerėjo gyvenamoji aplinka kaimiškose rajono vietovėse įrengus bendruomenių namus, atidarius amatų centrus, padidėjo gyventojų užimtumas,“ – kaimo bendruomenių veiklos rajone reikšmingumą pabrėžė Vilkaviškio rajono savivaldybės Investicijų, strateginio planavimo ir vietinio ūkio skyriaus vedėja Daiva Riklienė.

Šiais metais norima visuomenei pabrėžti vietos bendruomenių svarbą formuojant bendruomenių plėtrai palankią aplinką, gerinti viešąją nuomonę apie vietos bendruomenes ir jų veikl, bei stiprinti gyventojų pilietinį aktyvumą ir dalyvavimą vietos savivaldoje. Pasak vedėjos, rengiant Vilkaviškio rajono nevyriausybinių organizacijų 2011–2018 metų rėmimo programos įgyvendinimo nuostatų naują redakciją siekta atrasti naujų galimybių pilietiškumui, bendruomeniškumui, savanorystei skatinti.

Programos įgyvendinimo nuostatuose numatyta išskirti 2016 metų prioritetą „Renginiai, skirti Vietos bendruomenių metams paminėti“. Kaip informuoja D. Riklienė, pareiškėjai, t. y. visos Vilkaviškio rajono nevyriausybinės organizacijos, turės galimybę teikti paraiškas ir gauti finansavimą renginiui, skirtam Vietos bendruomenių metams paminėti Vilkaviškio rajone, organizuoti. Kaip papildomą priemonę Vilkaviškio rajono savivaldybės tinklalapyje ketinama sukurti informacinį langelį, skirtą bendruomenių ir kitų nevyriausybinių organizacijų veiklai viešinti.

Savivaldybė prie vietos bendruomenių skatinimo prisidės ir finansiškai. Pasak Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Vito Gavėno, atsižvelgiant į tai, kad 2016 metai yra Vietos bendruomenių metai, Savivaldybė Vilkaviškio rajono nevyriausybinių organizacijų 2011–2018 metų rėmimo programai įgyvendinti yra numačiusi 10 000 eurų, t. y. 4 200 eurų daugiau nei 2015 metais.

„Manome, kad Vietos bendruomenių metais Vilkaviškio rajono bendruomenės bus ne mažiau iniciatyvios, kūrybingos ir išradingos. Tikimės, kad praėjus 2016 metams mūsų rajono bendruomenės taps dar tvirtesnės, draugiškesnės ir aktyvesnės,“ – viliasi Savivaldybės administracijos vadovas V. Gavėnas.

Patys Vilkaviškio rajono kaimo bendruomenių pirmininkai sveikina tokią Seimo iniciatyvą, parodytą dėmesį ir tikisi, kad valdžia juos palaikys ne vien žodžiais, bet ir konkrečiais darbais bei sprendimais.

Visas Vilkaviškio rajono kaimo bendruomenes vienijančios Vilkaviškio rajono kaimo bendruomenių sąjungos vadovė Lina Kružinauskienė informavo, kad Vietos bendruomenių metus jos pažymės įvairiais renginiais, įdomiomis akcijomis.

„2016 metais Vilkaviškio rajono ir, turbūt, daugelis Lietuvos bendruomenių bandys parodyti gražiąją kaimo pusę, todėl bendruomenės savo kaimeliuose, miesteliuose organizuos tradicines šventes: „Stasiuko kermošių“, Jonines, Onines, Žolines ir kitas, ieškos naujų švenčių, akcijų formų,“ – planais dalijosi L. Kružinauskienė.

Sąjungos pirmininkė sutiko apie keletą planuojamų renginių papasakoti plačiau.

Gegužės 27-ąją – kaimynų dieną – planuojama akcija „Sveikas gyvas, kaimynėli“. Šios akcijos tikslas – kuo įdomiau nuvykti, aplankyti ir pasveikinti kaimyninę bendruomenę, perduodant jai parašytą sveikinimo laišką. Taip pat planuojama suorganizuoti spartakiadą – krepšinio, automobilių slalomo ir kitų sporto šakų –taurei „Vietos bendruomenių metams pažymėti“ laimėti. Mindaugo Karūnavimo dieną, t. y. liepos 6-ąją, bus organizuojama visuotinė „Bendruomenės metų ąžuoliuko“ sodinimo akcija, o Vietos bendruomenių metus vainikuos renginys – konferencija, kurioje bus pristatyta visų metų bendruomenių veikla, 2016-aisiais vykdytos akcijos, šventės.

Be to, Žemės ūkio ministerija savo kraštą auginančioms kaimo bendruomenėms skiria 1 mln. eurų. Ši parama gali tekti tik ne pelno projektams, nešantiems visuomeninę naudą. Bus remiamas viešųjų erdvių tvarkymas ir priežiūra, skatinamas bendruomeniškumas. Atsižvelgiant į poreikius, siūloma finansuoti ir vieną naują bendruomeniškumo veiklą – tradicinius renginius ir kaimo vaikų bei jaunimo stovyklas, skirtas bendruomeniškumui, pilietiškumui bei užimtumui ugdyti. Paramą renginiams organizuoti galės gauti ne tik pavienės, bet ir rajoninės kaimo bendruomenės. Paraiškos paramai gauti turėtų būti pradėtos rinkti jau kovo mėnesį.

Ieva Rinkevičiūtė, Vilkaviškio rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode