Sprogimas

Bendruomenė, įsiklausanti į narių lūkesčius

Septynioliktus metus gyvuojanti Tirkšlių seniūnijos bendruomenė, galima sakyti, šv. Kalėdų išvakarėse gavo taip ilgai lauktą dovaną – pagaliau įžengė į suremontuotus bendruomenės namus. Surėmė pečius bendruomenės nariai, rėmėjai – ir jau šnekučiuojamės dar naujakuryste kvepiančiose patalpose.

Patalpos dvelkė senove

Apie bendruomenės aktualijas „Būdas žemaičių“ kalbėjosi su aktyviausiomis Tirkšlių seniūnijos bendruomenės tarybos narėmis – pirmininkės pavaduotoja Asta Griciuviene bei narėmis: Aldona Pocevičiene ir Milda Šukiene.

Moterys sako, kad šias patalpas bendruomenė turėjo nuo 2014 m., bet jos buvo tokios, kad nė nosies ten nesinorėjo kišti. A. Pocevičienė atvirauja: „Buvome gavę vieną kabinetą seniūnijoje, bet, kas davė, tas ir pasiėmė. Palikome čia neįrengtoje lūšnoje be tualeto, be šilumos.“ Jie ne tik išgyveno, bet,prireikus, toje perpučiamoje lūšnoje rinkdavosi ir žiemos metu,apsimuturiavusios, sušalusiais pirštais klijuodavo stendus – šventėms pasiruošti juk reikia. Dabar tarybos narėms juokinga, kad vieni rėmėjai, gavę remontuotino tualeto nuotraukas, nepatikėjo ir atvažiavo pažiūrėti. Ir pamatė – nubirusius spalius, aprūdijusius vamzdynus, dvelkė tokia senove...

Rinko ir atliekas

Vardydamos savo nuveiktus darbus, pašnekovės užsiminė, kad, nors ir bendradarbiauja su seniūnija ir Tirkšlių kultūros centru,bet norėtųsi glaudesnio ryšio bei paspirties. Pasak A. Pocevičienės, būna, kad visko reikia, o idėjos be lėšų neįgyvendinsi, tai ir iš namų tenka kai ką prigriebti, gerai, jei pavyksta kai ką įsigyti dalyvaujant projektuose. Ši bendruomenė dalyvauja ir tokiuose projektuose, kur lėšas tenka užsidirbti labai sunkiu ir atsidavusiu darbu. Vienas tokių – tai aplinkosauginis projektas „Mes rūšiuojam. Vasara“ (2018 m.). Dirbo visi – vieni lankėsi pas bendruomenės narius, ieškodami nebenaudojamos elektros ir elektroninės įrangos, aktyviausiai čia sukosi bendruomenės pirmininkė IngaŠušinskienė.Kiti automobiliais gabeno buitinę techniką į baikerių klubo teritoriją. Ir štai rezultatai – pagal surinktą kiekį bendruomenė tais metais tapo daugiausiai atliekų, 6 tonas, surinkusia bendruomene. A. Pocevičienė,radusi šį kvietimą interneto platybėse, sako: „Pasitarėm ir padarėm. Ūkiškai darbuojamės, niekas nieko veltui neduoda – tada 800 eurų gavome.

Idėjų renginiams netrūksta

Idėjų renginiams, kaip juos paįvairinti, bendruomenės aktyvui netrūksta. Pasak pavaduotojos A. Griciuvienės, bendruomenės iniciatyva Tirkšlių miestelyje prasidėjo kalėdinės mugės, nors teko ilgai kovoti, kol jais pasitikėjo. „Sunku buvo, pirmaisiais metais, kol susivokėme, kur kreiptis, ką daryti, kaip kelius uždaryti, o dar dokumentų tvarkymas,bet pavyko. Ypač mus palaikė bendruomenė. Mes įrodėme, kad galime padaryti tai, ką užsibrėžiame“, – džiaugiasi A. Griciuvienė.

Matydamos, kad tradicinis kermošius baigia išsikvėpti ir žmonių mažiau besutraukia, žodis po žodžio, mintis po mintiesaktyvistėms kilo idėja, kodėl jo metu nepadarius kažkokio patiekalo gaminimo čempionato. O čia ruduo, daržovės, nukrypo kalba į kopūstą – taip ir atsirado kopūstienės virimo čempionatas. Pasak A. Pocevičienės, kuri su vyru laimėjo žuvienės virimo čempionatą, pasidairė idėjų kitur ir padarė.

M. Šukienė prisimena, kad bevažinėdami dainuoti tai vieną, tai kitą bendruomenę pakvietė, taip ir pasiekė tikslą – sukviesti aplinkines įmones, bendruomenes. Pašnekovės tikisi, kad čempionatas taps tradiciniu, gal net respublikiniu, kaip linkėjo Mažeikių r. savivaldybės vicemerė Lina Rimkienė. Truputėlį nuotaiką sugadino tai, kad padėkos čekis, gautas iš Savivaldybės, iki šiol taip ir neįgavo materialinės vertės.

A. Griciuvienė, tikėdamasi išpuoselėti šią tradiciją, juokauja:„Kadangi dirbame ne už algą, tai ruošiamės jau dabar.“ „Mes darome ne dėl varnelės, bet iš širdies, kad atėjusieji galėtų pasidžiaugti – bendruomenė ir esame visi tirkšliškiai“, – mintį pratęsiaM. Šukienė.

Šventės visiems

Kaip užsiminė A. Pocevičienė, daugelis renginių, kuriuos organizuoja miestelio seniūnija, Tirkšlių kultūros namai, sutraukia nedaug žmonių vien todėl, kad organizuojami darbo valandomis, dažniausiai 15 val. Miestelis juk jaunėja, daug darbingų žmonių.

Pasak A. Griciuvienės, renginiai daromi bendruomenei, tad visi suinteresuoti, kad kuo daugiau tirkšliškių susirinktų į šventes. „Nors niekas mums nemoka, bet po gero renginio jauti pasitenkinimą, kad žmonėms patiko – tai didžiausias atlygis. Pirmosios kalėdinės mugės metu gatvėje žuvienę virėme – valgė visi Tirkšliai, žirnių košę virėme – valgė visi Tirkšliai. Antraisiais metais vaišinome čia pat keptais lietuviškais bulvių traškučiais. Kiek kibirų bulvių iškepėme ir pritrūko. Ir štai bendruomenė – paskambinome, moterys iš namų privežė ir vėl toliau kepėme. Tai irgi padeda pritraukti daugiau žmonių“, – patirtimi dalijasi pavaduotoja.

Veiklitaryba rado ir kitą būdą, kuris leidžia susiburti, pabendrauti, artimiau vienas kitą pažinti – tai A. Griciuvienės organizuojamos pažintinės ekskursijos po Lietuvą. Pasak jos, kartais atrodo, kad brangi kelionė, o, žiūrėk, ir vietų pritrūksta.

Neapsieina ir miestelio tvarkymas bei gražinimas be bendruomenės pagalbos. Moterys įsitikinusios, kad turi dirbti visi kartu – bendruomenė, Kultūros centras, seniūnija, todėl ir talkos organizuojamos kartu. Pavaduotoja džiaugiasi: „Ir čia greta darbo eina linksmybės, bendravimas – taiir patalkys su kopūstiene, muzika ir net šokiais. Mokame viską suderinti: ir darbą, ir pramogas.“

Dainingos moterys

Moterys atrado ir dar vieną veiklos nišą – tai dainavimas, o į folklorinį ansamblį dainingas moteris subūrė atsitiktinumas, kai iš Norvegijoje gyvenančių lietuvių gavo kvietimą sudainuoti ten Lietuvos himną. Net nesitikėjo, kad taip greitai sulauks kvietimų koncertuoti – pirmieji jų pasipylė dar būnant Norvegijoje. Pasak A. Griciuvienės, jų padaugėjo po viešinimo spaudoje. Dabar jų planuose, kad kolektyvo pasirodymą paįvairintų pagyvenusių, vidutinės kartos šokėjų poros. A. Pocevičienė tik dėl vieno apgailestauja, kad kol kas muzikanto, kuris jų širdis meniniam judėjimui suvienytų, neturi. Pirmininkės pavaduotoja pridūrė, kad jie stengiasi užpildyti tai, ko Kultūros centras neturi,bet, norint repetuoti, būtina baigti įsirengti likusias patalpas.

Vieningi ir varge

A. Pocevičienė prisimena, kad į bendruomenę atėjo po bendruomenės nario nelaimės. Kai padegėliams paremti rinko pinigus, tada ją pristatė kaip vienos gatvės pirmininkę. Džiaugiasi moteris, kad tirkšliškiai neabejingi kitų nelaimei – tada surinko nemažai. Be to, stengiamasi ir kitiems padėti, senolėms žiemą kieme sniegą nukasti, malkų prisinešti.

Artėjant didžiosioms metų šventėms, bendruomenėneliko abejinga ir vienišiems žmonėms. A. Griciuvienėprisiminė gražios iniciatyvos pradžią, kai paskambino iš Plinkšių ir pasiūlė dalyvauti Klaipėdos maisto banko organizuojamoje akcijoje. „Išvežiojome maisto paketus. Teko tokiais keliukais brautis iki vienišų žmonių, kurie, nors kai kurie laukuose gyvena ar prirūkusiose trobelėse, perpučiamose vėjų, bet savo namuose, todėl apie senelių namus nenori net pagalvoti“, – įspūdžiais dalijasi bendruomenės pirmininkės pavaduotoja.

Planai ir vizijos

Pasak tarybos narių, bendruomenės namai kiekvienam atviri ir jie turi tarnauti tirkšliškiams. M. Šukienės teigimu, seniūnija, Tirkšlių kultūros centretrūksta veiklos įvairovės. „Jei nori dirbti su žmonėmis, bendraudamas gaudai jų mintis, ko jiems reikia, kokie jų lūkesčiai. Turi eiti, judėti su laiku“, – įsitikinusi M. Šukienė.

Norėdama sužinoti kiekvieno nario poreikius, A. Griciuvienė sako laukianti jaunimo susiėjimo, kad išsikalbėtų, ko jiems trūksta:„Turime jaunimo branduolį, kuris pats ateina ir siūlo savo pagalbą. Visi dirba ir džiaugiasi, kad ne tik šiukšlėms išnešti reikalingi. Kasmet per šv. Kalėdų šventę apdovanojame aktyviausius.“

Pasak M. Šukienės, planuojama ir edukacijas vesti arba susirinkus patirtimi pasidalyti: „Yra juk ir gražiai kojines mezgančių, ir skaniai gaminančių. Tai būtų ir edukacija, ir bendravimas. O gal padarius apklausą, ir norinčių keramika užsiimti atsirastų.“

Pasak pavaduotojos, negalima pamiršti ir vyrų, kurie nesuskaičiuojamas darbo valandas savaitgaliais, po darbo praleido įrengiant bendruomenės namus. Jos teigimu, vyrai nori vakarais susieiti šaškėmis, šachmatais pažaisti, gal net turnyrą organizuoti. „Sunku žmones ištempti, bet, kai ištempi, džiaugiasi“, – pratęsia mintį M. Šukienė.

Kiekvienas vertas padėkos

Bendruomenės tarybos narės džiaugiasi gausiu bendruomenės narių būriu, kuriame 96 žmonės.„Į bet kurį gali kreiptis ir sulauksi reikiamos pagalbos. Pagaliau, jei negali darbais padėti, tai gal paremti galės“, – sako A. Pocevičienė.

A. Griciuvienė džiaugiasi, kad prie bendruomenės gyvenimo prisijungė ir 15 m. Airijoje praleidusi moteris, kuri, pamačiusi, kiek čia veiklos, net nustebo. Ne tik kalėdine puokšte bendruomenės namus papuošė, bet ir norinčias pamokė, kaip pasidaryti. „Vieni namus puošia, kiti sveikinimų atvirukus gamina – tai ir mažų, ir didelių bendruomenės narių rankų darbas,o štai 80-metė Joana Grabažienė net 40 kojinių numezgė, kad galėtume pamaloninti tuos, kurie mums padėjo. Tokiu tikslu ir Irena Venskienė arbatų paruošė“, – džiaugiasi pagalba bendruomenės aktyvas.

Prakalbus apie pagalbą, bendruomenės taryba nuoširdžiai dėkoja visiems rėmėjams, kurie padėjo įrengiant patalpas, ir gausiam būriui bendruomenės narių: Irenai ir Zigmui Reivyčiams, Virginijai Skurvydienei, Gintaro ir Vilmos Šiaulių šeimai, Joanai Grabažienei, Irenos ir Antano Venskų, Dalios ir Kęstučio Keršių, Romos ir Andriaus Kairių, Mildos ir Kęstučio Šukių, Astos ir Rimanto Gricių šeimoms, Aldonai ir Romanui Pocevičiams, Redai ir Borisui Sukačevskiams, Petrui Mažrimui, Genovaitei Pypkinienei, Ingos ir Alvydo Šušinskių šeimai. Pasak Tirkšlių seniūnijos bendruomenės pirmininkės pavaduotojos A. Griciuvienės, būtų galima beveik visus išvardyti – visi verti padėkos.

Gražina VERŠINSKIENĖ

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode