Sprogimas

Sausio 13-oji – Mažeikiuose

Sausio 13 d., kaip ir visa Lietuva, mažeikiškiai ir rajono gyventojai įvairiai paminėjo Laisvės gynėjų dieną.

 

Išvakarėse

Atmintinai dienai skirti renginiai prasidėjo dar gerokai anksčiau. Jau šeštadienį Ukrinų bibliotekoje surengta atminimo valanda suaugusiems „Tarp laisvų – laisva“, 12 d. – minėjimas Sedoje: šv. Mišios ir poetinė-muzikinė kompozicija, o Buknaičių kaimo bendruomenė kartu su Urvikių kultūros namais antrus metus iš eilės organizavo Šiaurietiško ėjimo žygį. Pernai dalyvavo apie 70 dalyvių, o šiemet į žygį prisijungė 120 dalyvių. Jauniausiai – 7 metai, vyriausiai – 70 metų. Žygeiviai atvyko ne tik iš Mažeikių miesto bei rajono, Akmenės (Akmenės dviratininkų asociacijos 12 narių), Telšių, bet ir iš Latvijos. Juos neatbaigė nei ledinis vėjas, nei įkyrus lietus. Pasak organizatorių, sulaukta ir partnerių pagalbos, o jų ne vienas – tai Mažeikių turistų klubas, Mažeikių r. policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Audronė Jurdonaitė, Reivyčių seniūnijos bendruomenės.

Prisiminę žuvusiuosius, juos pagerbę tylos minutę, sugiedoję Tautinę giesmę, atlikę apšilimo mankštą, kurią pravedė Mažeikių sporto mokyklos trenerė Lina Beresnevičienė, entuziastai darnia kolona pajudėjo tikslo link. Jų laukė 11 km kelio atkarpa. Lietuvos vėliavą nešė Krašto apsaugos savanorių pajėgų savanoris vyr. eilinis Darius Stonys, o ir saugumu rūpinosi medicinos sesuo Rima Karklienė. Grįžusieji žygeiviai buvo pavaišinti karšta arbata ir koše.

Nuo žvakučių – iki laužų

Tikrąją Laisvės gynėjų dieną, pirmadienį, renginių šiai datai paminėti buvo apstu visame rajone. Jau 8 val. ryte sužibo žvakutės daugelio Mažeikių įstaigų ir organizacijų languose, prisjungiant prie pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“. Lietuvoje ši akcija pradėta organizuoti nuo 2008 metų. Jos idėją pasiūlė Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos istorijos mokytoja Auksė Sereikienė.

Vidurdienį pagrindinėje Mažeikių – Laisvės – gatvėje nuvilnijo „Laisvės banga“. Susikibę rankomis Mažeikių rajono savivaldybės, švietimo įstaigų atstovai ir kiti pilietiškai išsirikiavę nuo Savivaldybės administracinio pastato iki Senamiesčio pagrindinės mokyklos, pasipuošę tautine atributika, sukėlė „bangą“, taip išreikšdami pagarbą 1991-ųjų Sausio 13-osios aukoms. Pirmą kartą tokia akcija buvo organizuota daugiau nei prieš 10 metų. Tradiciškai ją organizuoja Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos ir Senamiesčio pagrindinės mokyklos bendruomenės.

Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje parodytas dokumentinis filmas „Sausio 13-oji“, Sedos filiale Laisvės gynėjų dienai paminėti skirtas rytmetys – parodos pristatymas „Lietuvos laisvės kaina“, Laižuvos filiale – popietė suaugusiems „Prisiminus sausio 13-tosios įvykius“, Balėnų filiale vyko popietė „Sausio 13-osios įvykių dokumentika vaizdo kronikose“ ir vaikų piešinių parodos „Piešiu laisvę“ pristatymas.

Laižuvos kultūros centre surengta popietė „Atmintis gyva“, Viekšniuose, prie buvusių maldos namų, vyko literatūrinė-muzikinė kompozicija „Tą sausio naktį...“. Šerkšnėniškiai Laisvės gynėjų dieną pažymėjo Žemalės salėje, draugiškose stalo teniso varžybose.

Vidudienį Tirkšlių Šv. Kristaus Karaliaus bažnyčioje aukotos šv. Mišios, po jų tirkšliškiai rinkosi prie simbolinio laužo, dalijosi prisiminimais apie sausio įvykius.

 

Už Sausio 13-osios žuvusius melstasi ne tik Sedos ir Tirkšlių bažnyčiose. Pavakarę iškilmingas šv. Mišias Mažeikių šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje aukojo visi trys šioje parapijoje tarnaujantys dvasininkai: klebonas kun. Gintaras Lengvinas bei vikarai: kun. Antanas Mačius ir kun. Klemensas Jaraminas. Pastarasis homilijoje 1991-ųjų sausio 13 nakties įvykius trumpai apžvelgė savo, vos 11 metų amžiaus vaiko, akimis.

Po šv. Mišių prie Mažeikių kultūros centro susirinkusieji, liepsnojant atminties laužui, dalyvavo Martyno Januškos režisuotoje poetinėje-publicistinėje kompozicijoje „Žodis LAISVĖ mūsų širdyse“, kurią kūrė Kultūros centro kolektyvai. Būti vieningiems ne tik skaudžiuose istoriniuose įvykiuose, bet ir kasdienybėje bei kuriant šalies ateitį kvietė Savivaldybės meras Vidmantas Macevičius, prisiminimais apie 1991 metų įvykius dalijosi Antanas Poškus, Vytautas Ramanauskas ir kiti tų įvykių liudininkai.

Po šio renginio, jo dalyviai į Kultūros centro salę buvo pakviesti žiūrėti režisieriaus Roberto Mullano meninį filmą „Mes dainuosime“ ir apžiūrėti Kultūros centro fojė eksponuojamą ukrainiečių fotografo darbų parodą.

 

Tą patį vakarą Ruzgų kaime, kaip ir Židikų kultūros centro kieme, liepsnojo simbolinis laužas. Klausydamiesi laisvės dainų, susikibę rankomis, prie laužo ruzgiškiai ir svečiai, tarp kurių buvo ir Mažeikių apylinkės seniūnijos seniūnas Mantas Badaukis, pagerbė žuvusius už Lietuvos laisvę. Ruzgų kaimo bendruomenė prie arbatos puodelio prisiminė prieš 29-erius metus vykusius kruvinus įvykius. Vieni pasakojo, kaip budėjo prie Mažeikių pašto, kiti, kaip su nerimu stebėjo televizijos transliaciją, o kai nelikus vaizdo baimingai klausėsi, ar į Mažeikius neatvažiuoja tankai.

 

Parodos


Visame rajone šiai datai atminti surengta keliolika parodų. Mažeikių muziejuje – paroda „Laisvės gynėjų diena“ iš LR Seimo ir Mažeikių muziejaus rinkinių; Renavo dvaro svirne –„Lietuvos kultūros vaizdai Balio Buračo nuotraukose“; Šerkšnėnų kultūros centre – vaikų piešinių ir fotoparoda ,,Prisimenant sausio 13-osios įvykius“.

Dauguma parodų eksponuojamos bibliotekose: Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje – spaudinių parodos „Mintys apie laisvę ir nepriklausomybę“ bei Sausio 13-oji knygų puslapiuose“; Šerkšnėnų – dokumentų paroda „Sausio 13-oji gyva atmintyje“; Palnosų – paroda sausio 13 dienai paminėti; Pikelių – „Ir šiandien, ir tą baisią naktį“; Krakių – „Sausio 13-oji gyva atmintyje“; Bugenių – „Mūsų atminty gyvi“; Renavo bibliotekoje – spaudinių paroda „Sausį neužmirštuole pražysiu...“; Viekšnių – „Tėvynė jų nepamirš“; Plinkšių – „Ir buvo žodžiai tie...“; Tirkšlių „Laisvės gynėjų diena“.

 

 

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode