Sprogimas

Ligonių kasas užplūdo tautiečių laiškai iš užsienio: nespėjusieji vis dar raginami kreiptis

Pusė tūkstančio Europos šalyse šiuo metu esančių Lietuvos piliečių vien šį savaitgalį kreipėsi į ligonių kasas norėdami išsiaiškinti, kaip susitvarkyti reikiamus dokumentus medicinos pagalbai užsienyje gauti. Tokios reakcijos sulaukta specialistams paraginus bei vis dar raginant  nedelsiant susisiekti su ligonių kasomis bendruoju el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., kad galima būtų operatyviai jiems išsiųsti Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK) pakeičiantį sertifikatą.

Kaip žinoma, dalis šiuo metu svetur esančių Lietuvos piliečių, draustų privalomuoju sveikatos draudimu, išvyko nepasirūpinę ESDK. Toks neapdairumas gresia tuo, kad susirgus už medicinos pagalbą gali tekti susimokėti patiems. Šiuo sudėtingu daugeliui valstybių metu ligonių kasos pasirengusios jiems padėti – nedelsiant elektroniniu paštu visiems Europoje atsidūrusiems mūsų šalies gyventojams persiųsti sertifikatus, įrodančius draustumą privalomuoju sveikatos draudimu Lietuvoje. Tai buvo daroma ir savaitgalį.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai dar kartą akcentuoja, kad teisę gauti ESDK bei ją pakeičiantį sertifikatą turi tik Lietuvoje privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti gyventojai. Europos Sąjungos šalyse dirbantys ir ten mokesčius mokantys tautiečiai turi vadovautis tose valstybėse nustatyta medicinos paslaugų teikimo tvarka. Lietuvoje ESDK ir sertifikatai jiems neišduodami.

VLK atkreipia dėmesį, kad prašymą gauti ESDK pakeičiantį dokumentą galima rašyti laisva prašymo  raštu forma, nebūtinas joks privalomas blankas, t. y. – formos pildymui nesiunčiamos. Prašyme dėl sertifikato išdavimo reikia nurodyti savo identifikacinius duomenis – vardą, pavardę, gimimo datą, ir laišką su šiais duomenimis siųsti el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Ligonių kasų išduotas sertifikatas bus išsiųstas gyventojui arba medicinos įstaigai, užsienyje suteikusiai medicinos paslaugas. Primenama, kad ESDK į užsienį paštu ligonių kasos nesiunčia – vietoj jos išduodamas ir siunčiamas sertifikatas. VLK atkreipia gyventojų dėmesį į tai, kad sertifikatas yra lygiai tokią pačią galią turintis dokumentas, kuris lygiai taip pat, kaip ir ESDK, patvirtina privalomojo sveikatos draudimo galiojimą ir garantuoja būtinosios medicinos pagalbos apmokėjimą tokiomis pačios sąlygomis. Sertifikato šablonas yra vienodas visoms valstybėms narėms, jis pildomas nacionaline kalba, todėl nereikia baimintis, kad jis bus išduotas lietuvių kalba. Versti į užsienio kalbas jo nereikia.

VLK primena, kad dėl ekstremalios situacijos Europos Sąjungos šalyse esantys Lietuvos apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu, turintys ESDK, ir toliau gali naudotis jos teikiamomis garantijomis. Šis dokumentas patvirtina apdraustojo teisę gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas laikino buvimo ES, Europos ekonominės erdvės šalyse, Jungtinėje Karalystėje (iki 2020 m. gruodžio 31 d.) ir Šveicarijos Konfederacijoje metu.

Galiojančiomis kortelėmis iš viso šiuo metu yra pasirūpinę beveik 600 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Dažniausiai specialistams užduodami klausimai:

Kas svarbu, norint gauti sertifikatą?

Svarbiausia, kad žmogus būtų draustas PSD Lietuvoje. Dirbantiems ir mokesčius mokantiems Europos Sąjungos šalyse lietuviškas sertifikatas neišduodamas.

Kur reikia parašyti, kokius dokumentus atsiųsti?

Prašyme dėl sertifikato išdavimo reikia nurodyti savo identifikacinius duomenis – vardą, pavardę, gimimo datą. Prašymai laisva forma turi būti siunčiami el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..">Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Reikėtų nurodyti ir datą, nuo kurios sertifikatas reikalingas, ypač jei išlaidas prašoma kompesuoti už praėjusį laikotarpį.

Kodėl atsiunčiate sertifikatą, o ne ESDK? Ar yra skirtumas?

ESDK paštu į užsienį nesiunčiama – ši paslauga teikiama tik Lietuvoje. Į užsienį siunčiamas sertifikatas, kuris yra lygiai tokią pačią galią turintis dokumentas. Jis taip pat patvirtina privalomojo sveikatos draudimo galiojimą ir garantuoja būtinosios medicinos pagalbos apmokėjimą.

Per kiek laiko atsiųsite sertifikatą?

Nedelsiant, esant dideliam paklausimų skaičiui – gali užtrukti iki kelių dienų.

Ką daryti, jei sertifikato reikia mano vaikams?

Vaiko, kuriam nėra 16 metų, prašymą išduoti sertifikatą gali pateikti vienas iš tėvų, įtėviai, globėjai.

Kaip gauti ESDK?

PSD draustiems asmenims kortelę nemokamai galima užsisakyti internetu. Lietuvoje gyvenančiam asmeniui užsisakyta ESDK gali būti siunčiama paštu – registruotu laišku. Gyvenantiems užsienyje ESDK siuntimo paštu paslauga neteikiama. Jiems siunčiamas sertifikatas.

Ką daryti, jei dirbu užsieny – ar galiu gauti tokį sertifikatą?

Užsienyje dirbantiems asmenims reikėtų kreiptis į vietos kompetentingą įstaigą (vietinę ligonių kasą). Sertifikatas išduodamas tos šalies, kurioje asmuo moka mokesčius.

Ką daryti, jei mano PSD negalioja?

Lietuvos gyventojai, kurie turi įsiskolinimų už sveikatos draudimą, turėtų pirmiau išsiaiškinti savo nepriemokos dydį „Sodroje" ir pradėti mokėti įmokas, antraip visas gydymo išlaidas teks padengti iš savo kišenės. Jei socialinio draudimo įmokas mokate kitoje valstybėje, dėl ESDK ar sertifikato išdavimo reikia kreiptis būtent į tos valstybės kompetentingą įstaigą. Grįžus į Lietuvą ir prireikus būtinosios medicinos pagalbos paslaugų, ligonių kasos apmokės tokios pagalbos paslaugų išlaidas jūsų turimos užsienyje išduotos ESDK arba sertifikato pagrindu.

 

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas

MS-34

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode