Parama dėkojame




Sprogimas

Mažeikiai neatsilieka: nuotoliniam mokymui pasiruošta, steigiama karščiavimo klinika

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Užsikrėtusiųjų koronavirusu Lietuvoje skaičius artėja prie 400. Mažeikiuose, pasak Savivaldybės atstovų, sergančiųjų šiuo virusu kol kas nėra. Karantine visa šalis gyvena jau antrą savaitę. Per jas švietimo įstaigos ruošėsi nuotoliniam mokymui, kuris planuojamas nuo pirmadienio. Taip pat greitu metu savivaldybėse bus įsteigtos ir karščiavimo klinikos.

 

Karščiavimo klinika

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įpareigojo šalies savivaldybes steigti karščiavimo klinikas, kuriose bus priimami karščiuojantys galimai koronavirusu COVID-19 užsikrėtę asmenys. Mažeikiuose tokią kliniką nuspręsta steigti ligoninės patalpose. Anot Savivaldybės administracijos direktorės, Ekstremalių situacijų valdymo komisijos pirmininkės Laimos Nagienės, ligoninė bus atsakinga už visą klinikos veiklą. „Be Pirminių sveikatos priežiūros centrų taip pat neišsiversime. Yra numatyta, kad jie skirs gydytoją ir slaugytoją, kurie pagal grafiką dirbs karščiavimo klinikoje“, – naujausioje tiesioginėje transliacijoje teigė L. Nagienė.

Klinikos atidarymo klausimas bus sprendžiamas kitą savaitę. L. Nagienės teigimu, visa reikiama įranga jau yra, o jei trūks, Savivaldybė nupirks.

Anot administracijos direktorės, klinika bus įkurta ligoninės patalpose, tačiau turės atskirą įėjimą, atskirą įvažiavimą. „Tai nėra diskusijos. Sprendimas jau priimtas“, – tvirtino L. Nagienė.

Į karščiavimo kliniką bus galima vykti tik su šeimos gydytojo siuntimu.

Mokymas nuotoliniu būdu

Nuo kovo 30 dienos ugdymo įstaigose pradedamas mokymas nuotoliniu būdu. Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus tvirtai teigė, jog Mažeikių rajono švietimo įstaigos pasiruošusios nuotoliniam mokymui: „Dvi pasiruošimo savaitės prabėgo greitai. Šiandien galime pasakyti, kad mūsų rajono švietimo įstaigos sugebėjo pasiruošti nuotoliniam mokymui. Švietimo, mokslo ir sporto ministras išleido rekomendacijas, kurias įgyvendinant ir buvo vykdoma visa pasiruošimo eiga.“

Iššūkis

Anot A. Stonkaus, tokio visuotinio nuotolinio mokymo dar niekas nėra daręs, todėl tai didelis iššūkis visiems. Taip pat vedėjas akcentavo, jog mokytojai patobulėjo informacinių technologijų srityje, kadangi turėjo išmokti daug naujų dalykų.

Ne visi turi galimybes

„Mes niekada nerinkome duomenų, kiek mūsų rajono mokinių neturi prieigos prie interneto, neturi kompiuterių. Šiandien mes žinome, kad daugiau kaip 300 mokinių neturėjo nuotolinio mokymo galimybės“, – kalbėjo A. Stonkus, pridurdamas, kad šiuo metu šis skaičius sumažėjęs, nes atsirado žmonių, verslininkų bei įvairių organizacijų, kurie sutiko padėti.

Išvežios užduotis

Rajone taip pat yra vaikų, kurie galbūt turi kompiuterius, tačiau neturi interneto. Šią problemą Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas planuoja spręsti išvežiojant popierines užduotis vaikams turimais geltonais autobusėliais. Pasak vedėjo, visiškai nepasiturinčių vaikų rajone nėra daug: „Tokių vaikų, kurie neturi jokių mobiliųjų prietaisų nėra daug, gal apie 50.“

Neformalusis švietimas

Rajone yra 7 neformaliojo ugdymo įstaigos. Pasak A. Stonkaus, įstaigos, kurioms užsiėmimus sunku organizuoti nuotoliniu būdu, nedirbs. Už tą laiką mokytojai ir vaikai atidirbs birželio-liepos mėnesiais.

„Mes dar galvosime dėl būrelių mokesčio. Gali būti, kad karantino metu jis bus visai panaikintas“, – sakė A. Stonkus.

Kreipiasi į tėvus

„Neįsivaizduoju nuotolinio mokymo be tėvų pagalbos, – teigė A. Stonkus. – Tik tėvų bendravimas su vaikais gali duoti nuotolinio mokymo rezultatų.“

„Labiausiai kreipiuosi į tėvus. Dabar turėsime dalintis atsakomybe už vaikų ugdymą. Nebėra to laiko, kai vaikai daugiau nei pusę dienos praleisdavo mokykloje. Saugokime save ir kitus, galvokime apie savo vaikų ateitį, užtikrinkime tai, kad vaikai karantino laikotarpiu nesibūriuotų mieste, nežaistų sporto aikštelėse. Padėkime vaikams saugotis ir ugdytis“, – kalbėjo Švietimo, kultūros ir sporto vedėjas.

Nėra užsikrėtusių

Anot Savivaldybės mero Vidmanto Macevičiaus, per šią savaitę mobiliame punkte Telšiuose ištirta 120 mėginių, užsikrėtusių mažeikiškių nėra. Meras dėkoja su supratingumą į reikalavimų laikymąsi: „Noriu padėkoti už sąmoningumą, kad laikotės reikalavimų, įspėjate kaimynus. Tai, kad nėra dar nei vieno atvejo, tai jūsų nuopelnas. Šiai dienai nėra užsikrėtusiųjų, 88 žmonės saviizoliacijoje. Bendraukime kiek galima netiesiogiai. Į klausimus atsakysime, visą informaciją paskelbsime.“

V. Macevičius išskyrė įmones, kurios parėmė materialiai: „Atskirai dėkoju įmonėms, kurios atsiliepė į ligoninės, Savivaldybės kvietimą padėti apsaugos priemonėmis, piniginėmis lėšomis.“

Saviizoliacija

Laima Nagienė teigė, kad vis dar yra žmonių, nesuprantančių saviizoliacijos reikšmės: „Jeigu šiandien jautiesi gerai ir atrodo, kad nesergi, tai nereiškia, kad po keleto dienų nepasireikš simptomai.“

Visų tiesioginių transliacijų metu L. Nagienė akcentuoja, jog privaloma laikytis saviizoliacijos bei kviečia atsakingai žiūrėti į šio žodžio reikšmę.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode