Sprogimas

Urvikiuose magiškas vakaras – „Pro rudens lygiadienio vartus“

Šaltėjantys rudens vakarai lyg ir atsitraukė, gamta rugsėjo 22-ąją susivienijo su dalyviais, kurie rinkosi prie Urvikių kultūros centro paminėti Baltų vienybės dieną ir rudens lygiadienį.

 

Harmonija su gamta

Visų žvilgsnius traukė šiaudinių baltiškų raštų skulptūros, kurios saulei nusileidus buvo uždegtos. Rudens lygiadienį supo šviesos, liepsnos, akį traukiančių ugnies fontanų šou. Ugnies dominavimą dar labiau sustiprino įspūdingas Grand ugnies šou su įspūdingais ugnies efektais. Sukurti subtilią muzikinę atmosferą padėjo Urvikių kultūros centro folkloro ansamblis „Ašvija“. Linksmino ir vietinė kapela „Linksmieji vyrukai“.
                     Kaip viena šeima susibūrę dėkojo dievams už motinos Žemės gėrybes. Liepsnose aukojo duoną, rugius, ruginę girą. Kartu su gintaro dulkėm šventės dalyviai į ugnį sumetę savo vargus, nuoskaudas, sušilo prie puodelio arbatos, draugiško pokalbio.

Baltų vienybės diena ir Lygės

Rugsėjo 22-oji – Baltų vienybės diena. Tai – Lietuvos ir Latvijos atmintina diena, minima pažymint 1236 m. įvykusį Saulės mūšį, kuriame susivieniję žemaičiai ir žiemgaliai sutriuškino kalavijuočių ordiną. Baltų vienybės simbolis – ugnis, uždegama aukščiausiose apylinkės kalvose ir piliakalniuose, prisimenant, kad baltų gentys laužais įspėdavo viena kitą apie artėjantį priešą.

Rugsėjo 22 dieną, pažymint dienos susilyginimą su naktimi, Lietuvoje švenčiamas Rudens lygiadienis arba Lygė. Nuo žilos senovės ši šventė labai svarbi, nes jos metu iš šiltojo, šviesiojo metų laikotarpio įžengiame į šaltąjį ir tamsųjį. Rudens lygiadienis yra astronominio rudens pradžia. Kaip ir kiekvienas ryškus gamtos pokytis, taip ir ši diena Lietuvoje buvo nuo seno laikoma švente. Šią dieną būdavo džiaugiamasi derliumi, dėkojama dievui Žemininkui ir jam aukojami gyvuliai. Buvo atvedama po gyvulių porą: veršiuką ir telyčią, aviną ir avį, ožį ir ožką, paršą ir kiaulę, gaidį ir vištą, žąsiną ir žąsį. Jie visi buvo papjaunami ir, aukojant dievui Žemininkui, kalbama malda: „Tau, o Žemininke, mūsų dieve, aukojame ir dėkojame, kad mus pereitais metais sveikus ir visko pertekusius užlaikei, javų ir viso gero davei, nuo ugnies, nuo geležies, maro ir visų mūsų priešų apsaugojai.“

Autorės nuotr.

Daugiau nuotraukų: (2) Facebook

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode