Marcinkevičius




latvijaEstija ir Latvija pirmadienį pasirašė bendrą susitarimą už maždaug 1 mlrd. eurų iš vokiečių gamintojo „Diehl“ pirkti vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą IRIS-T SLM, pranešė Talinas.

Berlynas pridūrė, kad šios dvi Baltijos šalys taip pat pasirašė ketinimų dalyvauti Vokietijos „Europos dangaus skydo“ iniciatyvoje (ESSI) laišką. Iniciatyva buvo pradėta pernai, Rusijai pradėjus didelio masto invaziją į Ukrainą.

„Tai kol kas didžiausia investicija į gynybą per Estijos istoriją. Drauge su Latvija [skiriamas] beveik vienas milijardas jų kompanijai nėra kasdienis dalykas“, – reporteriams sakė estų gynybos ministras Hanno Pevkuras (Hanas Pevkuras).

„Rusijos barbariškas karas Ukrainoje parodė, kad oro gynyba yra itin svarbi apsaugant ginkluotąsias pajėgas ir ypatingos svarbos infrastruktūrą nuo atakų iš oro“, – sakoma jo pareiškime.

Pasirašymo ceremonija įvyko „Diehl“ centre Retenbache netoli Niurnbergo Vokietijos pietuose.

„Labai džiaugiuosi, kad mūsų partnerės Estija ir Latvija nusprendė įsigyti IRIS-T SLM. Tai, be jokios abejonės, sustiprins Europos oro gynybą“, – Retenbache sakė Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus).

„Šiandien pasirašytu ketinimų laišku šalių IRIS-T SLM įsigijimo pastangos patenka po mūsų iniciatyvos ESSI skėčiu. Tikrai tai vertinu“, – pridūrė jis, stovėdamas šalia kolegų iš Baltijos šalių.

Vokietijos vadovaujamame ESSI projekte dalyvauja 19 Europos valstybių, įskaitant Didžiąją Britaniją, Belgiją, Suomiją, Vengriją, Nyderlandus iš Švediją.

Pagal „Dangaus skydo“ sistemą bus bendrai perkamos trumpojo, vidutinio ir ilgojo nuotolio sistemos, įskaitant vokiečių gaminamas IRIS-T, amerikiečių „Patriot“ ir JAV bei Izraelio „Arrow-3“.

Tačiau Prancūzija, Italija ir Lenkija neprisidėjo prie šio projekto. Paryžius vietoje jo propaguoja oro gynybos sistemą naudojant europiečių įrangą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode