Marcinkevičius




Dangaus palaiminta Trakų ir Rheinės miestų draugystė

 

„Dangaus palaiminta Trakų ir Rheinės miestų draugystė“ – tokiu pavadinimu Trakų viešojoje bibliotekoje veikia paroda, skirta 20-osioms Trakų ir Rheinės miestų oficialios Partnerystės sutarties pasirašymo metinėms.

1996 m. birželio 30 d. Rheinėje, o spalio 13 d. Trakuose šią sutartį pasirašė Trakų rajono meras K. Vaitukaitis ir Rheinės miesto burmistras G. Thumas, Trakų seniūnas V. Kapočius.

Draugystė tarp dviejų miestų prasidėjo kur kas anksčiau. Pirmieji kontaktai su Rheine užsimezgė dar 1989 – 1991 m., kai Vilniaus rajono Šumsko parapijos klebonas Jonas Grigaitis – Tėvas Dominykas supažindino  mons. V. P. Rūką su Rheinės kunigais L. Kleinhansu ir G. Hillebrandtu. Jau 1991 m. vasarą kunigas G. Hillebrandtas su jaunimu atvyko į Lietuvą, susitiko su mons. V. P. Rūku ir aptarė Šv. Marijos parapijos namų renovacijos, vokiečių ir lietuvių jaunuolių bendravimo ir susitikimų galimybes. Tegul Dievas laimina šią draugystę – tokia intencija lotynų kalba buvo aukojamos Šv. Mišios Trakų Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčioje, kurias aukojo kunigai V. P. Rūkas ir G. Hillebrandtas, prašydami Rheinės parapijiečių pagalbos Trakų tikintiesiems.

Trakų parapijos centras, Trakų globos ir socialinių paslaugų centras, Trakų neįgaliųjų  užimtumo centras, „Hanzos dienos“, jaunimo mainų programos, parama internatinei mokyklai, Rheinę puošiančios Švč. Mergelės Marijos ir Vaidilos skulptūros, žaliuojantys ąžuolai ir dekoratyviniai medžiai, pasodinti Trakuose ir Rheinėje draugystės vardan, Chariot programa, darbo vietų kūrimas, bendraminčius vienijantis piligriminis Jokūbo kelias, Rheiniečių funduotas angelas „Pasiaukijimas“ Angelų kalvoje, Trakų aikštė Rheinėje, Rheinės aikštė Trakuose, mokomosios praktikos, seminarai, stažuotės, dovanos, nesuskaičiuojama labdara… Tai vis tų tolimų 1991 metų GEROS DRAUGYSTĖS pradžios rezultatai, už kurių slypi daugybės žmonių geranoriška altruistinė veikla, pasiaukojimas, Draugystė, neskaičiuojanti  atneštos naudos ar žalos litais ar eurais, bet paremta nesavanaudišku nuoširdumu, bendravimu, gražiausiomis žmogiškomis vertybėmis…  ir … „Meilė – tai davimas, ir davimas su džiaugsmu. Laimingenis už laimingiausią – kuris gali pasidalinti.“ Trakų neįgaliųjų užimtumo centro atidarymo metu sakė mons. V. P. Rūkas, laimindamas centrą žodžiais „tebūna šiuose namuose geroji Dvasia, Auka, ir Meilė. Nes tai brangiau už gyvenimą. Be meilės ir saldumynai apkarsta, ir garbė aitri…“ (Galvė, 2001, lapkričio 23, nr. 47, p. 2. A. Dočkus „Naujas žingsnis plėtojant  socialinių paslaugų struktūrą Trakuose“).

Ruošiant ir atrenkant medžiagą parodai, teko panaršyti visą Trakų viešosios bibliotekos fondą, skenuojant gausų, dar net neskaitmeniniais foto aparatais fotografuotą ir mūsų kraštiečių paskolintą parodai archyvą. Nejučia akys krypo į žmonių veidus, draugystę fiksuojančias akimirkas, ir į tėviškas, besidžiaugiančias mons. V. P. Rūko akis, kurios trykšta pasigėrėjimu ir begaline Tėvo meile savo vaikams, jų draugyste, ir raginimu puoselėti šią draugystę, bendradarbiauti, mylėti, nesavanaudiškai dalintis, kurti…

Už suteiktą pagalbą ruošiant parodą, Trakų viešoji biblioteka ir šių eilučių autorė taria ypač nuoširdų ačiū mons. V. P. Rūkui,  akimirksniu atsiliepusiam į prašymą, labai noriai pasidalinusiam asmeniniu archyvu, padovanojusiam buvimo kartu džiaugsmą, paskolinusiam parodai ne tik nuotraukas, bet ir rheiniečių monsinjorui dovanotas ir dedikuotas knygas, su kuriomis galėsite susipažinti veikiančioje parodoje, R. Bologovienei už gausų asmeninį archyvą ir video medžiagą, V. Ūsienei už paskolintas asmenines ir labai svarias, sutarties pasirašymo akimirkas, istorinius įvykius fiksuojančias  nuotraukas, kolegei, Onuškio filialo bibliotekos vedėjai A. Klečkauskaitei, už tekstų vertimą į vokiečių kalbą ir iš vokiečių kalbos.

Visa gausi nuskenuota, minėtų kraštiečių paskolinta medžiaga, rajoninėje spaudoje publikuoti  straipsniai  Rheinės  – Trakų bendradarbiavimo tematika, sudaryta bibliografinė rodyklė (arti 80 straipsnių !), Trakų viešosios bibliotekos direktorės D. Banevičienės parūpintas Trakų – Rheinės miestų Partnerystės sutarties originalo kopijos variantas (parodos akcentas! Atskira ir nuoširdi padėka direktorei!) papildys Trakų viešosios bibliotekos kraštotyros archyvo fondą,  kuris galbūt ateityje kažkam pasitarnaus rašant diplominį darbą, o gal net ir disertaciją tema  „Rheinė  – Trakai – bendradarbiavimo ir draugystės 20… 25… .50 – metis…“.

Paroda, „Dangaus palaiminta Trakų ir Rheinės miestų draugystė“, skirta Trakų ir Rheinės miestų bendradarbiavimo sutarties pasirašymo 20 – mečiui veiks iki liepos 15 d.

Rasa Selickaitė, Trakų viešosios bibliotekos vyr. bibliografė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode